Povijest

Trgovačko društvo Adriatic Croatia International Club, za djelatnost marina d.d. (skraćeno ACI d.d.) započelo je svoje poslovanje pod imenom ADRIATIC CLUB YUGOSLAVIA Brijuni, poduzeće za nautički turizam (u osnivanju). Skraćeno ime tvrtke bilo je tada – ACY. Poduzeće je osnovano 1. srpnja 1983. godine s temeljnim poslovnim ciljem realizacije zamašnog programa razvoja kapaciteta i prateće ponude usluga nautičkog turizma na istočnoj obali Jadranskog mora.

Krajem 1991. godine, u vrijeme osamostaljivanja Republike Hrvatske, poduzeće prvi put mijenja ime u ADRIATIC YACHT CLUB Opatija. Skraćeno ime tvrtke ostalo je – ACY.

24. lipnja 1994. godine poduzeće je temeljem provedene pretvorbe registrirano kao dioničko društvo i drugi put je promijenilo ime, tada u ADRIATIC CROATIA INTERNATIONAL CLUB d.d. Opatija. 22.kolovoza 2017. ime je nadopunjeno te sada glasi  ADRIATIC CROATIA INTERNATIONAL CLUB, za djelatnost marina d.d. Od tada do danas, skraćeno ime tvrtke glasi ACI d.d.

U početnoj fazi razvoja trgovačkog društva sagrađeno je i pušteno u rad 16 potpuno novih luka nautičkog turizma – marina, i to: UmagRovinjPulaPomerSupetarska DragaRabŽutPiškeraJezeraVodiceSkradinTrogirSplitMilnaVrboska Palmižana.

Završeci početnih faza gradnje i dovođenje u funkciju navedenih marina zbivali su se tijekom 1984. i 1985. godine, pa su za turističku sezonu 1986. godine sve te marine, uključujući njihove nautičke, ugostiteljske, trgovačke i tehničke sadržaje, bile spremne pružiti kompletnu paletu osnovnih usluga u nautičkom turizmu.

S ciljem promocije i popularizacije jedrenja kao sporta ACI osniva 1987. i svoj jedriličarski klub, danas YachtClub Croatia (YCC). Jedan od značajnijih zajedničkih projekata ACI-a i YCC-a je ACI Match Race Cup koji se od 1987. godine do 2013. godine redovito održavao mijenjajući lokacije pa su tako ACI Match Race Cup ugostile ACI marine Rovinj, Dubrovnik, Umag i Split.

1988. godine osnovana je Adriatic Nautical Academy, ANA, ACI-jeva jedriličarska akademija. Utemeljitelj ACI-ja, Veljko Barbieri pozvao je proslavljenog talijanskog skippera Cino Riccia da osmisli program i metodu rada škole čiji je temeljni zadatak bio promocija jedrenja.

Godine 1988. s tvrtkom GRASSETTO Nederland, Amsterdam, koja tada posluje u sastavu poslovne grupacije LIGRESTI, Milano, zaključen je “joint-venture” ugovor na rok od 30 godina. Realizacijom tog ugovora sagrađene su ACI marine u Korčuli i Opatiji. ACI marina KORČULA je puštena u rad početkom turističke sezone 1989., a ACI marina OPATIJA u Ičićima početkom turističke sezone 1990.

Od 31. siječnja 1991. godine u poduzeće ACY je integrirano poduzeće “DUBROVNIK MARINA” s p.o. Komolac – Dubrovnik, sa svim svojim objektima, sadržajima i djelatnicima.

Pretvorba poduzeća, iz organizacijske forme društvenog poduzeća u trgovačko dioničko društvo, izvršena je 24. lipnja 1994. godine. Formirano dioničko društvo bilo je u djelimičnom vlasništvu društva INA – industrija nafte d.d. Zagreb, tvrtke GRASSETTO Nederland iz Amsterdama, Hrvatskog fonda za privatizaciju i grupe malih dioničara – velikom većinom djelatnika ACI d.d.

25. srpnja 1994. godine, u sustav marina ACI d.d. uključene su još dvije marine: marina Cres (otok Cres) i marina Šimuni (otok Pag) koje su do tada poslovale u sastavu tvrtke Marina Cres d.o.o., koje je bilo u vlasništvu INA-e – industrije nafte d.d. Zagreb.

Tijekom 1994. i 1995. godine, a posebice 1996. godine ACI d.d. je svoje poslovanje ograničilo na užu djelatnost usluga u nautičkom turizmu (najam veza) uz pokoju komplementarnu uslugu, dok je ostale djelatnosti kao što su djelatnosti ugostiteljstva, trgovine, chartera i škole jedrenja povjerilo drugim pravnim i fizičkim osobama temeljem ugovora o zakupu.

Svibnja 1996. godine tadašnji većinski vlasnik, društvo INA – industrija nafte d.d. Zagreb otkupilo je vlasnički paket dionica od tvrtke GRASSETTO Nederland, Amsterdam.

Početkom 1997. godine INA – industrija nafte d.d. Zagreb prodala je svoj dionički paket društva ACI d.d. Državnoj agenciji za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka.

U periodu od 2002. – 2008. godine ACI je u ACI marini Trogir uspostavio i vodio ponovno charter bazu sa 10 jedrilica tipa Elan.

Nakon dugog niza od 24 godine, u jesen 2014. godine započela je izgradnja nove 22. po redu ACI marine u mjestu Slanom pokraj Dubrovnika. Najnovija ACI marina, koja s ponosom nosi naziv Veljka Barbierija, utemeljitelja ACI -ja, započela je s radom 03. kolovoza 2016. godine.

Od tada pa do danas u sustavu ACI marina posluju 22 luke nautičkog turizma – marina.

U travnju 2019. godine radovi na potpunoj rekonstrukciji najmodernije, a po mnogima i najljepše marine nautičkog turizma na Jadranu, ACI marine Rovinj, koja će  najvišim standardima dizajna i tehnološkim rješenjima biti uz bok elitnim svjetskim destinacijama privedeni su svome kraju.

Scroll to Top
Scroll to Top